A III. kerületi Aelia Sabina Zeneiskola idén ünnepli 50. jubileumi évfordulóját. Ebből az alkalomból beszélgettem Herczegh Mária fuvolatanárral, aki 1972-től 2009-ig meghatározó alakja volt iskolánknak.

Gyermekkorában hogyan került kapcsolatba a zenével?

Pedagógus családban születtem, édesanyám tanítónő, édesapám hegedűtanár volt a nagykőrösi zeneiskolában. Aktívan tevékenykedett az ottani zenei életben. Több hangszeren is játszott, kórust és zenekart vezetett, kántori feladatokat is ellátott, igazi polihisztor volt. Korán felfedezte zenei adottságomat és tehetségemet. Játékosan kezdett foglalkozni velem, majd beíratott a zeneiskolába zongorázni. A kicsi kezem miatt Kadosa Pálné Márta néni, az akkori szakfelügyelő javaslatára hangszert váltottam. Ekkor került középpontba a fuvola. Mivel két bátyám csellózott a Budapesti Konzervatóriumban, ezért továbbtanulásom érdekében a családdal 13 éves koromban a fővárosba költöztünk. A 6-os számú körzeti zeneiskolába fuvolára fölvettek, de hónapokig hangszerhiány miatt csak órákat hallgattam. A felvételire félév alatt kellett felkészülnöm.

Ki volt a tanára?

Sződi Lászlóné Magdi néni volt a tanárom. Hálával gondolok még Frank Évára (Tubára) is, aki nagy segítségemre volt a felvételi vizsgára való felkészülésben. Tőle tanulhattam meg azt a „kedves erőszakosságot”, ami segített a kitartásban, türelemben, igényességben. Ezt is kaptam útravalóul. Sikeres felvételt nyertem a konzervatóriumba, ahol Kovács Imre bácsihoz kerültem, aki az ÁHZ első fuvolása is volt. Tanulmányaimban ettől kezdve 18 éves koromig a legsűrűbb és legaktívabb időszak kezdődött el. A konzervatórium elvégzése után a Zeneakadémiára kerültem, ahol két évig Hartai Ferenc utolsó tanítványai között tanulhattam, majd 1972-ben Kovács Lóránt növendékeként fuvolaművész – tanár diplomát kaptam.

Hogyan került a Zeneiskolába?

A diploma után néhány lehetőség közül választhattam, de a pedagógus háttér egyértelművé tette a döntésemet. 1972-74-ig a Debreceni Főiskolán utazó tanárként dolgoztam. Nagy lehetőség volt számomra, hogy egy fél fuvolatanári állást kaphattam Budapesten, a III. kerületben. Természetesen boldogan elfogadtam.

Hány növendéke volt?

Elődöm, Solti Krisztina indította be a fuvolatanszakot, 6-7 gyermeket vettem át tőle. A hangszerpark kicsi volt, ez bővítésre várt. Későn jöttek a sikerek, három év után robbanás szerűen duzzadt fel a tanszak, a számos kerületi és központi fellépések, kiállítás megnyitók, nyári zenei táborok és koncertek hatására. Hirtelen sok jelentkező volt a felvételiken, és lehetőség nyílt a válogatásra. Nagyon jó adottságú és lelkes növendékek kezdtek el fuvolázni.

Hány pályát folytató növendéke van?

 

Negyvennégy növendékem folytatta zenei tanulmányait.  Nagyon büszke vagyok rájuk, és minazokra is, akiket taníthattam.

Milyen épületben tanított?

Kezdetben a Kiscelli utcában lévő Általános Iskola magasföldszintjén volt a zeneiskola központja, amely egy igazgatói irodából és két teremből állt. A Zeneiskola bővülése miatt a Kerék utcai Általános Iskola földszintjére költöztünk, ahol minden délután már az emeleti termeket is biztosították a zenét tanító és tanulók számára. A harmadik költözés a Mókus utcai Ének-Zene Általános Iskolába vezetett, végül a Harrer Pál Általános Iskola második emeletén kapott helyet a zeneiskola.

Milyen volt a Zeneiskola légköre?

Erre csak egy válaszom van, „A második otthonom volt”. A Zeneiskola alapítója Till Ottó. Az iskola légköre az ő harmonikus zenei személyét tükrözte. Egy nagyon művelt, óriási diplomáciai érzékkel megáldott, mély érzésű, humán gondolkodó EMBER volt, az iskola doaenje. A Parlando zenei folyóirat társszerkesztője, az Óbudai zenekar karmestere is az iskola igazgatása mellett, majd később nagy büszkeségünkre a kerület díszpolgára lett. Az együtt gondolkodást, a személyes informálást segítette havonta egyszer a „Szent hétfő” értekezlet, ami azt jelentette, hogy összegyűltünk, és megbeszéltük a feladatainkat, programjainkat. Ez megalapozta és erősítette az összetartozásukat is. Nagyon erős és aktív tanári közösség volt a miénk. Tanítás után ott maradtunk kamarázni, önfeledten muzsikálni, és a végén mindig Ottó bácsi zárta az épületet. Tudtunk egymás sikereinek örülni, egymást támogatni, segíteni, egymás vállán sírni, ha kellett. Az igazgatói iroda ajtaja mindig nyitva állt, egy fotellal volt kitámasztva. Ez volt a legnagyobb üzenete, a nyitottság, az őszinteség. Nagyon jó barátságban volt sok neves művésszel, akik tisztelték, szerették és elismerték őt. A hazai és a külföldi kapcsolatokat ápolta, több zenei verseny szervezője, zsűri tagja volt. Eljutottunk Bécsbe, Kelet Berlinbe, Neerpeltbe is.

Mennyire volt fontos tényező a Zeneiskola a kerület életében?

Számtalan felkérésnek tett eleget a zeneiskola. Nagyon sok delegáció érkezett koncert bemutatókra, óralátogatásokra. Tombolt a Kodály módszer nemzetközi sikere, már akkor csúcsponton volt a zeneoktatás. A kerület, az Óbudai Kulturális Központ és Till Ottó szoros emberi és munka kapcsolatban tevékenykedett. A zeneiskola vezetősége és a tanárikar maximálisan eleget tett a felkéréseknek.

Kire, kikre emlékszik vissza a kollégák közül?

Kállai Géza, Fülöpné Gila Katalin, Urner Ferenc, Tomcsányi Lászlóné Terike, Balázs Oszkár, Kelemen Magdolna, Topa Zoltánné Kati, Cserta Ida Cecília (Cöli), Raj Gizella, Túri Éva, Ormai Vilmosné Aranka, Fáth Helga, Vető Ágnes és még sokan mások. Az együtt eltöltött időszak életem aranykora volt.

Mit üzen a tanároknak?

Zenével nevelni, zenére nevelni csak a „tiszta forrás” útján lehet, - ez a művészet.

 

Az interjút készítette: Török-Papp Tímea

Ahol megtalál minket

 

1033 Budapest, Harrer Pál u. 7.
Tel.: +36 1 388 8569
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartás:
Hétfő - péntekig: 9.00 - 19.30

Térítési díjak befizetésével
kapcsolatban:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Fenntartónk és működtetőnk:
 

Partnereink

 

 

 

 


 

"Sasfiókák" pályázat

Beszámoló

Képzőművészeink tanulmányútját a 

támogatta.

AZ ADATKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGEK NYILVÁNTARTÁSA

Iránytű

Az Észak-Budapesti Tankerületi Központ
információs kiadványa

Óbuda

Újpest

Impresszum

Aelia Sabina AMI
1033 Budapest, Harrer Pál u. 7.
tel.: +36 1 388 8569

 


Az oldalon megjelenő tartalom az Aelia Sabina AMI és az Aelia Sabina Zeneiskolai Alapítvány tulajdona. Az aeliasabina.hu oldalain megjelenő tartalmak engedély nélküli felhasználása, publikálása jogi következményekkel jár.

 

Maradjunk kapcsolatban

Youtube